Press "Enter" to skip to content


Η περιοδοντική νόσο σε σκύλους

Η περιοδοντική νόσος είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Ξεκινά με τα δόντια, επηρεάζει αργά τα ούλα και τελικά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια οστού. είναι μια επώδυνη ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του σκύλου, καθώς εμποδίζει την ικανότητά τους να φάνε.

Εάν τα σωματίδια των τροφίμων παραμένουν στο στόμα, μαζί με τα βακτήρια που συλλέγουν κατά μήκος της γραμμής των ούλων σχηματισμού πλάκας. Πάνω από ένα χρονικό διάστημα, η πλάκα συνδυάζει με μεταλλικά στοιχεία στο σάλιο και η μορφή πέτρας (ή λογισμός), η οποία αποδίδει σταθερά στα δόντια. Πλάκα αρχίζει να ορυκτοποιώ 3-5 ημέρες μετά σχηματίζει. Ταρτάρ ερεθίζει τα ούλα και οδηγεί στην φλεγμονή των ούλων που ονομάζεται επίσης ουλίτιδα. Αυτά τα αρχικά στάδια της περιοδοντικής νόσου σε σκύλους που σημειώνονται με οσμή στο στόμα, καφετί καταθέσεις στο πίσω δόντια, και ένα λεπτό περιθώριο ερυθρότητα κατά μήκος της γραμμής των ούλων.

Αν η πέτρα δεν απομακρύνεται, συσσωρεύεται κάτω από τα ούλα και διαχωρίζει το να τους από τα δόντια. Ο χώρος που δημιουργήθηκε τσέπες μορφή και ενθαρρύνει ακόμη περισσότερα βακτήρια να αναπτυχθούν. Σε αυτό το σημείο η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη, και ονομάζεται περιοδοντικής νόσου. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα που τα εκθέματα σκυλιών περιλαμβάνουν πυώδες έκκριμα (πύον) γύρω από το δόντι, αιμορραγία των ούλων, χαλαρά ή ελλείποντα δόντια, απώλεια της όρεξης, του στομάχου και εντερικές διαταραχές, δυσκολία στην μάσηση ή τρώγοντας ακόμη και ευερεθιστότητα ή κατάθλιψη. Αυτό το στάδιο μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και ο σκύλος μπορεί να αναπτύξει αποστήματα και απώλεια οστικής μάζας ή λοίμωξη.

Εκτός από την έλλειψη ενός καλής στοματικής υγιεινής σχήμα για τον σκύλο σας, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου. Η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου επηρεάζεται από τον αριθμό και το είδος των βακτηρίων στο στόμα. Συνήθως, εάν ο σάλιο είναι πολύ όξινο, η συσσώρευση της πλάκας είναι ταχύτερη. Τα σκυλιά που κρατούν το στόμα τους ανοικτό για να αναπνεύσει τις περισσότερες φορές έχουν την τάση να αναπτύξουν πιο επίμονη πλάκα, λόγω της αφυδάτωσης της στοματικής κοιλότητας. Η κατάσταση είναι πιο διαδεδομένη στα μικρά σκυλιά και βραχυκεφάλων σκύλων, όπως τα δόντια τους συχνά συνωστίζονται. Αυτό οδηγεί σε μια μεγαλύτερη συσσώρευση της πλάκας, διότι ακόμη και βούρτσισμα δεν είναι πολύ αποτελεσματική. Είναι πολύ κοινό για τους ηλικιωμένους σκύλους να επηρεαστούν από αυτή την πάθηση.

Αν οι παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν δοθεί προσοχή, οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία σκυλιά τους από αυτή την οδυνηρή ασθένεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το κανονικό βούρτσισμα των δοντιών του σκυλιού τους μπορεί να ανακόψει σημαντικά τη συσσώρευση της πλάκας και έτσι αποθαρρύνουν την ανάπτυξη της πέτρας. Αυτή είναι η πιο σημαντική τεχνική προληπτική φροντίδα. Επίσης, κόψτε τα μαλλιά γύρω από το στόμα, όπως συσσώρευση μαλλιά ενθαρρύνει τον σχηματισμό πέτρας. Διατροφή διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Έρευνα δείχνει προς σκληρό κροκέτες είναι καλύτερα από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καθώς αυτό βοηθά πολύ στην πρόληψη της πλάκας από τη συσσώρευση στα δόντια. Αγοράστε λαστιχωτό τα παιχνίδια και τα βρώσιμα οδοντιατρική μασά για το σκυλί σας, καθώς ενδέχεται να αποσπάσει ορισμένες από τις πλάκας συσσώρευση ενώ ροκανίζει σε τέτοια αντικείμενα.

Μόλις έναν κτηνίατρο αναγνωρίζει το πρόβλημα ως περιοδοντική νόσος, η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Μια τακτική οδοντικό καθαρισμό και στίλβωση θα διεξαχθεί για ένα σκυλί στα αρχικά στάδια της ασθένειας. Η πλάκας και πέτρας συσσώρευση θα αφαιρεθούν από τα δόντια, τόσο πάνω όσο και κάτω από την παρυφή των ούλων και των δοντιών θα είναι γυαλισμένο να αφαιρέσετε μικροσκοπικές γρατσουνιές που έχουν προδιάθεση για το σχηματισμό πλάκας. Για ένα σκυλί που είναι σε πιο προοδευτικό στάδιο της νόσου, σχολαστικά και την οδοντιατρική ακτινολογία θα πραγματοποιείται με σκοπό να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία. θεραπευτικές επιλογές είναι πλάνισμα ρίζα και υποουλικών απόξεση, περιοδοντική χειρουργικός καθαρισμός, gingivectomy, χειρουργική περιοδοντική, ειδική θεραπευτική, και εξαγωγή δοντιού.

Αν δείτε το σκυλί σας παρουσιάζουν οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν περιοδοντική νόσο, χρειάζεται να ληφθούν στον κτηνίατρο. Ωστόσο, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Πάρτε την επιπλέον προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι το σκυλί σας έχει υγιή δόντια και ούλα, η οποία θα οδηγήσει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για την αγαπημένη σκύλος σας.